Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. In het kort is het een eigenschap waarbij je gevoeliger bent voor prikkels, deze prikkels diepgaander verwerkt en hier een intensere reactie op hebt. HSP is een afkorting voor hoogsensitief persoon. Evenveel mannen als vrouwen zijn hoogsensitief, zo’n 20 %. Ook bij diersoorten is dit het geval.

Het is een mooie eigenschap die vele talenten kent. Voorbeelden hiervan zijn een groot inlevingsvermogen, creatief kunnen denken en goed kunnen reflecteren. Wanneer je geen goed zicht hebt op de invloed die de eigenschap op jou heeft, of je niet bewust bent van de valkuilen waar je in terecht kunt komen, kunnen deze talenten minder of niet zichtbaar zijn.

Het kan zijn dat je onderstaande punten herkent en misschien hier ook negatieve effecten van ondervindt. Zoals moeheid, neerslachtigheid, vastlopen op je werk of burn-outklachten.

 • Moeite met grenzen voelen en aangeven
 • Snel overprikkeld zijn
 • Teveel afgestemd zijn op de ander en te weinig op jezelf
 • Veel ‘in het hoofd’ leven, piekeren
 • Pleasen, aanpassingsgedrag
 • Zelfkritisch zijn, perfectionisme

Het goede nieuws is dat je echt kunt leren hier anders mee om te gaan! Wanneer je gaat investeren in jezelf leren kennen en goed voor jezelf gaat zorgen, zul je echt een flinke verschuiving merken. Waardoor je ook veel meer kunt genieten van de eigenschap! Het begint met erkennen dat je hoogsensitief bent. Vervolgens kun je gaan herkennen hoe het zich bij jou uit en hoe je hier praktisch mee om kunt gaan.

Het hoogsensitieve brein

Als hoogsensitief persoon is jouw brein anders bedraad. Onderstaande afbeelding van Esther Bergsma geeft heel goed weer hoe het hoogsensitieve brein werkt. In 8 stappen wordt uitgebeeld hoe dit brein werkt op het gebied van Opmerken, Verwerken en Reageren.

 

 1. Subtiele details opmerken
 2. Het grote geheel zien
 3. Integratie van informatie van binnen en buiten het lichaam
 4. Analyse van kansen en risico´s
 5. Interpreteren van de sociale setting/context
 6. Bepalen van mogelijke acties
 7. Intense reactie wat betreft emoties en stress
 8. Hoge mate van zelfreflectie

 

De eigenschap hoogsensitiviteit kan van grote invloed zijn op iemands functioneren, zowel positief als negatief. Uiteindelijk is elk persoon uniek en zal ook hoogsensitiviteit bij elk persoon anders uitpakken. De combinatie van andere eigenschappen, de omgeving en hoe je bent opgegroeid, zijn bijvoorbeeld ook invloedrijke factoren.

Wil je weten hoe de uitwerking bij jóu is dan kunnen we daar achter komen tijdens een intakegesprek in combinatie met een hsp-analyse.

Het hoogsensitieve brein